Historia?

Absolut levande och fullproppade med saker att göra. Björn arbetar så mycket han bara kan, och jag pluggar som en idiot. Jag jobbar och pluggar (mer än heltid) samtidigt. Mycket smart.

I måndags hade jag historialektion. Vi diskuterade ekonomiska kriser, förr och nu. Vi löste världsproblem tillsammans. Efter långa diskussioner kom vi in på några sidospår (några av mina hjärtefrågor; välfärd, nedrustning och privatisering, av sjukvården, sjukvårdsförsäkringar och att folk förnekar att fattigdomens existens i Sverige).

Jag var så upprörd att hela jag skakade.

Och vi verkade alla tämligen överens. En i gruppen, vars mor är lärare på en lågstadieskola berättade om barn med tre storlekar för små skor, barn som inte kan följa med på utflykter för att familjen helt enkelt inte har råd att skicka med en matlåda. Men ingen är fattig i Sverige! Vi kanske borde byta ut klyschan 'Tänk på de fattiga barnen i Afrika!' Mot 'Tänk på de fattiga barnen'.

Det finns mycket vi förnekar. Att det finns ofrivilligt hemlösa människor i Sverige är ett exmpel till. 'De som är hemlösa i Sverige har valt det själv', 'De har sig själva att skylla', eller 'Det är bara missbrukare som behöver vara hemlösa i Sverige' är inte helt ovanliga mantran som flitigt används. Jag känner en av de ofrivilligt hemlösa som inte fick hjälp när hon försökte. Hon var hemlös i flera år. Hon var inte myndig.
Många förnekar hennes existens.

Vi diskuterade hur det var tänkt att det skulle bli fler jobb om a-kassan försämrades. Vi kom inte fram till någon förklaring.
Men numera klämmer vi åt fuskarna! Att så många andra dras ned i fallet får vi antagligen se som en bonus!

RSS 2.0